Achtergrond creaties

kleuren touw

Alle creaties worden gemaakt van duurzame materialen. Het garen is van gerecycled katoen gemaakt. En voldoet aan de strenge eisen van het keurmerk STANDARD 100 OEKOTEX waarmee gegarandeerd wordt dat het vrij is van stoffen die de gezondheid en het milieu kunnen schaden. Het garen is van hoogwaardige kwaliteit en heeft het een zachte uitstraling met een lichte glans. Door de dikte van het garen hebben de creaties een stoer uiterlijk. En zijn de patronen duidelijk zichtbaar. Via deze link kan je meer info vinden over het garen. Voor de wandkleden gebruik ik bamboestokken. Dit is het enige product dat ik niet lokaal of Europees kan inkopen. Toch kies ik voor bamboe boven FCS hout uit Europese productiebossen omdat bamboe nog duurzamer is. Het is namelijk co2 negatief. Wat betekend dat het meer co2 opneemt dan de productie én het vervoer uitstoten. Daarnaast groeit bamboe veel sneller dan hout en groeit het zelfs gewoon verder nadat het is gekapt. Bamboe is licht van gewicht maar sterk genoeg om huizen van te bouwen!

De kralen voor de dromenvangers en Levensbomen worden duurzaam geproduceerd door een Nederlands bedrijf. De houten kralen zijn FCS gekeurd en de glaskralen zijn gemaakt van gerecycled glas. Via deze link kan je meer info vinden over de kralen. De schitterende glas in lood veren worden gemaakt door A Lot of Rosie, klik op de link voor meer info. De macramé veren maak ik zelf van gerecycled katoen. De meeste mensen staan er niet bij stil maar dierlijke veren komen gewoon uit de niet zo diervriendelijke vee industrie. Macramé veren maken is even een tijdrovend werkje maar wel zo duurzaam! Bekijk onderstaande slideshow om onder andere te zien hoe ik de veren maak.

Slideshows van het creatie proces

Via deze link kan je een korte video op You tube bekijken over het creatie proces van een macramé veer https://youtu.be/NrkpcUY6Hsc

Via deze link kan je een korte video op You tube bekijken over het creatieproces van een wandkleed Creatieproces wandkleed – YouTube

Via deze link kan je een korte video op You tube bekijken over het creatie proces van een macramé tas https://www.youtube.com/watch?v=RAp2bKNufSw

Tijd

Een dromenvanger neemt ongeveer tussen de 9 en 150 meter touw. De wandkleden nemen zelfs wel tot 320 meter! Omdat ik graag alle aandacht en tijd neem voor een creatie, ben ik er zo maar meerdere uren mee bezig. Een groot wandkleed neemt zelfs meerdere dagen in beslag! In het kunstatelier vind je bij iedere creatie een uitgebreide omschrijving. Doordat ik regelmatig nieuwe creaties ontwikkel blijft de collectie wisselend. In iedere collectie probeer ik zoveel mogelijk verschillende kleuren, maten en patronen aan te bieden zodat er voor ieder interieur iets passends is. Mocht je toch nog iets anders willen, dan kan je mij altijd even een bericht sturen. Ik overleg met plezier hoe jij je eigen unieke creatie wilt hebben! Iedere creatie is exclusief doordat het handwerk is. Ook word iedere creatie in een beperkte oplage gemaakt, Op=Op!!

Macramé

schoudertas detail

Macramé is de minst bekende vorm van de Zeven Vrije Kunsten. Dit komt waarschijnlijk doordat het de enige is die werd uitgevonden. In 1014 ( ja dat is heel lang geleden! ) moest de Schot MacRamey naar een belangrijke bijeenkomst toen hij ontdekte dat zijn kilt vies was. Zijn creatieve vrouw knoopte snel een kilt van touwen die bedoelt waren voor visnetten. Vervolgens liep de hele clan in een MacRamey kilt. Na de Normandische invasie in 1066 verbasterde de knoopstijl in het woord “macramé”.

De techniek bleef de volgende eeuwen vooral een noodoplossing voor kleding maar ook voor scheepszeilen. Het was lange tijd de knooptechniek voor visnetten. In 1492 brachten Spaanse vissers de macramé techniek mee naar de Inca’s die er een berichtencode in zagen. En een verfijnde techniek ontwikkelden met touwen van verschillende lengtes om met de onzichtbare wereld te communiceren. In 1515 begon men in Italië klassieke kunst te kopiëren in macramé.

In 1875 werd koningin Victoria van Engeland geportretteerd met een grote macramé handtas. Waardoor de techniek tot aan het overlijden van de koningin erg populair werd. Daarna was het weer terug naar de visnetten en de noodkleding. Tot aan de Flower Power beweging rond 1965, waarin de macramé techniek eindelijk zijn huidige kunstvorm begon te ontwikkelen. Hoewel de interesse nooit zo massaal is geworden als voor de andere Vrije Kunsten, vind men het wel terug over de hele wereld en in alle lagen van de bevolking. Wat het een echte levende volkskunst maakt. Sommige macramé kunstenaars vinden dat het alleen in de kleur crème wit hoort.

Dromenvanger

dromenvanger ster met edelstenen

Oorspronkelijk werd een dromenvanger door de Indianen in Noord-Amerika gebruikt om negatieve energie en nachtmerries te vangen in een web. In het midden zit een gat zodat de positieve energie en mooie dromen erdoor kunnen. In iedere Tipi hingen meerdere dromenvangers bij de ingang. De datering is onduidelijk en nooit vastgelegd. Tijdens de Flower Power beweging werd de dromenvanger erg populair. Een traditionele dromenvanger is handgemaakt van natuurlijke materialen. Door zelf een dromenvanger te maken of door persoonlijke spullen er aan toe te voegen word de werking krachtiger.

De ronde vorm symboliseert de cirkel van het leven, van geboorte naar overlijden. Ook word de kracht van de zon en de maan ermee uitgebeeld. De ronde vorm staat voor het oneindige, het heeft geen begin en geen einde. Spinnen waren heilige wezens voor de Indianen en gaven bescherming. Het web staat ook voor de oneindigheid omdat het geen begin en geen einde heeft. Dromenvangers werden ook wel heilige hoepels genoemd en zijn oorspronkelijk van wilgentakken gemaakt.

Een dromenvanger kan het beste voor een raam of deur van een kamer hangen, zo kan deze zijn werk goed doen. Het is belangrijk om de dromenvanger dagelijks te luchten bij een open raam, zodat alle nachtmerries en negatieve energie eruit kunnen waaien. Als extra reiniging kan je de dromenvanger één keer per maand boven brandende salie hangen. Dit werkt zeer goed tijdens volle maan. Vooral wanneer je veel last hebt van nachtmerries of een onrustige slaap. Kinderen zijn hier ook erg gevoelig voor!

Levensboom

Door de eeuwen heen hebben bomen altijd een belangrijke betekenis gehad. In verschillende religies word de boom als heilig beschouwt. Zoals in de bijbel waarin de levensboom in het Hof van Eden vruchten gaf die je onsterfelijk maken. En de boom in Jeruzalem waarvan de bladeren geneeskrachtig waren. De levensboom word ook vaak genoemd in verband met wijsheid. In de kabbala is de levensboom een centraal punt en onderdeel van de sacrale geometrie. Het word vaak afgebeeld in een cirkel, welke net als bij de dromenvanger de cirkel van het leven symboliseert. Bomen zijn letterlijk de longen van de aarde, zonder bomen is er geen zuurstoof en word het leven op aarde onmogelijk. Hierdoor zijn eigenlijk alle bomen echte levensbomen.

Bomen groeien langzaam maar als het moet dwars door beton, daarmee symboliseren ze groei en levenskracht. Een boom geeft bescherming tegen hitte, regen en wind. Met zijn wortels stevig in de aarde, buigt de boom flexibel in de storm zonder te breken. En met zijn kruin reikt de boom naar de hemel. De levensboom past zich zonder moeite aan als de seizoenen veranderen. Het verbind alle elementen van aarde naar water en van lucht naar vuur. En laat daarmee zien dat alles met elkaar verbonden is, het één kan niet zonder het ander. Net als de touwen in ieder macramé werk!